• banner

Gao Shan Liu Shui tähendab Hiina kultuuris ülimalt arusaamist muusikast.
Lopsakad metsamäed ja puhtad järved loovad ideaalse keskkonna, et kujundada talveaed selle ühise harmooniaidee ümber, mida leidub nii muusikas kui ka maastikes. See ülikoolilinnak on omaette maastik, mis on üles ehitatud selle koha parimatest elementidest. Kanal muudetakse lopsakaks jõeks, mis voolab läbi kivide, sildade all ja mööda madalatest pajudest. Seejärel ehitatakse ülikoolilinnak selle jõe ümber nagu väike orulinn, mille kõige aktiivsemad osad avanevad otse jõesängi ja ülikoolilinnaku privaatsemad osad ronivad tippude suunas üles. See laineline mägine vorm kaitseb sisemist orgu liiklusmüra eest. Selle asemel loovad ülikoolilinnaku ümbritseva tausta looduslikud helid, näiteks voolava vee heli.
Kampuse neli põhilõiku on paigutatud kumbki oma mäele: Peamised ürituste saalid asuvad lõunas, otse ülikoolilinnaku peasissekäigu ääres jõe ääres; väiksemad saalid ja muud õppeseadmed jätkuvad saalidest läände, luues kõrgeima mäe; nendest asuvatest eluruumidest jätkub põhja poole, põimudes avatud sisehoovidega, mis võimaldavad rikkalikku päevavalgust siseneda igasse korterisse, millest paljud on piki vaadet põhja poole üle mägede; ida poole jääv administratsioonimägi ühendub peasissekäiguga ka üle jõe asuvast suurvõlvi sellest küljest. Aed avaneb piki jõge itta ja läände, tervitades mõlema CUHKi ülikoolilinnaku akadeemilist elu. Peamised logistilised arterid on maanteede suunas lõuna ja põhja suunas.
Arhitektuuriliselt on ülikoolilinnak paigutatud selge võrku, mis võimaldab ruumi ja struktuuri tõhusalt kasutada. Toad on kaetud klaasist ja mattvalgest keraamikast. Välimine ümbris kõverub ülikoolilinnaku perimeetri ümber, luues harmoonilise vormi, mis sulandub maastikku laiemalt. Põhivormi siluett muutub hoonest mööda liikudes dünaamiliselt, sarnaselt liikuva sõiduki loodusmaastike kogemisele. Päikese suund erinevatel kellaaegadel mõjutab suuresti seda, kuidas vormi toovad esile peegeldused ja valgused sees või sulavad varjud maastikku. Aknad lainetavad vasefassaadi taga, moodustades varieeruva valgusefekti, erinevalt peegeldustest rahuliku vee pinnalt. Need elemendid võimaldavad hoonel tunduda loomulikult erinevana iga kord, kui inimene seda näeb, hoolimata selle ulatusest.

NIMI: Shenzheni muusikakonservatoorium

TÜÜP: Võistlustöö, 2021, jagatud II auhinnaga

STATUS: Järeldatud

ASUKOHT: Shenzhen, Hiina

KLIENT: Hiina Hongkongi ülikool, Shenzhen; Shenzheni valla büroo avalikud tööd

PROGRAMM: Umbes 130 000 m² koos esinemisvõimaluste, õppekompleksi, proovistuudio, ühiselamu, spordikeskuse, administratiivkontori jne.

ALA VÕISTLUSTEENISTUS: ALA partnerid Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston koos Jiaao Liu, Filippo Dozzi, Isabel Sánchez del Campo ja Chengfan Yangiga

KOOSTÖÖTAJAD: Hiina IPPR International Engineering Co. Ltd (arhitektipartner), Vlad Vernica (visualiseeringud), Infinity Vision (visualiseerimised), Alain Tisseyre (teatrikonsultatsioonid ja akustika)

Allikad: http://ala.fi/work/shenzhen-conservatory-of-music/


Postituse aeg: juuni-11-2021